“Сладкогласно звънче”

НОВ ПРОЕКТ В ОУ“КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“ ГРАД ЛОМ

 

На 12 октомври 2015 г. в ОУ“К. Фотинов“ стартира проект „Сладкогласно звънче“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства по Конкурсна процедура 33.14-2015-Приоритет 1: Осигуряване на равен достъп до качествено образование на децата       и учениците от етническите малцинства и Договор: № БС- 33.14-1-002/30.09.2015г.

Проектът има за цел да подпомогне интеграцията на ромските деца от община Лом чрез насърчаване да подобрят необходимото ниво на знания и умения по български език и литература и математика, както и за разкриване потенциала на всяко едно дете.

Децата и младите хора са ключът към дългосрочните промени в поведението и затова учениците от начална и прогимназиална степен са наша основна целева група. Училището е средищно и в него са създадени много добри условия за провеждане на учебно-възпитателната и за извънкласната работа. Идеята е чрез съвместни усилия на учителската колегия, родителската общност и самата целева група да се създаде възможност за продължителна работа по отношение мотивация на учениците за системно учене, подобряване на учебния процес, създаване на нови умения и навици, възпитание в толерантност и взаимно подпомагане. Чрез поредица от инициативи е организирана клубна работа в различни направления и на финала – състезание по грамотност „Пиша, чета, анализирам и говоря правилно“ и състезание по математика „Математиката е лесна и приятна“. Зеленото училище ще сплоти целевите групи, ще създаде приятелства, които ще се запазят за цял живот, а прекрасната българска природа, заниманията по ориентиране, грънчарство, екология и различни спортове ще допринесат учениците да прекарат една запомняща се пролетна ваканция. Ще бъдат организирани семинари с участието на учителите „Работа в мултикултурна среда“ и за родители „Как да изградим подкрепяща семейна среда“.

Проектната инициатива ще бъде в рамките на 10 месеца. Девизът, който екипът избра за проекта, е „Играя и се забавлявам, правоговорните грешки отстранявам, правописните умения си проверявам. Таблицата зная, с числата си играя”. Чрез реализацията на проекта ще докажем, че училището може да бъде привлекателно за учениците и те да го посещават с интерес, спокойни и уверени в себе си, инициативни и със самочувствието на знаещите и можещите личности.

Проектът включва комплекс от разнообразни и иновативни методи и подходи, които ще подпомогнат адаптирането на първокласниците към училищната среда, повишаване грамотността на учениците, успешно представяне на НВО през 2016 година, както и подпомагане професионалното им ориентиране и последваща реализация в обществото.

Чрез инвестиране в човешкия потенциал, проектното предложение допринася за подобряване качеството на живот, засилва социалната адаптация и мотивация за посещение на училище и овладяване на българския език и математика, разширява достъпа до качествено образование, намалява броя на ниско грамотните ученици като максимално обхваща подлежащите, утвърждава общочовешки ценности.

ЦЕНТЪР ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСНКИТЕ МАЛЦИНСТВА

ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТ „СЛАДКОГЛАСНО ЗВЪНЧЕ“

На 30 октомври 2015 година учениците от група 7 клас, включени в проекта „Сладкогласно звънче“ към Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства отбелязаха 1 ноември – Деня на будителите с радиопредаване, излъчено по училищната радиоуредба и презентация, която представиха на съучениците си от седмите класове.

Организация по честване на този български празник направиха и останалите групи по проекта, които имаха възможност да видят презентацията „Великите българи“, изработена и представена от Ани Анастасова, ръководител на група първи клас.

7

СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ГРАМОТНОСТ ПО ПРОЕКТ „СЛАДКОГЛАСНО ЗВЪНЧЕ“

На 20.01.2016 г. в ОУ“К. Фотинов“ се състоя състезание „Аз съм грамотен“  като част от дейностите, предвидени по проект „Сладкогласно звънче“ към ЦОИДУЕМ, по който училището работи от началото на учебната 2015/2016 година.

Сили по правопис и четене с разбиране премериха два отбора, в които участваха ученици и от шести, и от седми клас. В предвидените пет кръга състезателите трябваше да изписват правописно правилно думи, да съставят изречения и да определят вида и пунктуацията им, да анализират откъси от художествени произведения и да споделят с връстниците си любими книги и герои. В края на състезанието учениците трябваше да попълнят интересна главоблъсканица.

На състезанието присъстваха учениците от проекта, техни съученици от трети, пети, шести и седми клас. Публиката подкрепяше морално и емоционално и двата отбора, а също и отговори на въпросите, предвидени за зрителите.

Резултатът 37 на 38 точки говори, че участниците са показали много добри знания и умения по грамотност. Отборите получиха грамоти за първо и второ място в състезанието, а всички участници – енциклопедии и блокове за рисуване.

Анна Стоименова – ръководител на групи по БЕЛ VI и VII клас

6

ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ 04.04.2016 – 08.04.2016 г.

 ПЪРВИ ДЕН

На 4 април 2016 г. автобус с 45 ученици, 4 ръководители,  аниматор и медицински фелдшер се отправи към местността „Беклемето“ в Троянския балкан на зелено училище, организирано по проект „Сладкогласно звънче“ към ЦОИДУЕМ. Групата пристигна в хотел „Виа Траяна“ към 13:00 часа. Последва настаняване в хотела и обяд. Към 15:00 ч. учениците бяха събрани на площадката пред хотела. Управителят на Атракционен въжен парк „КАТЕРИчка“ БЕКЛЕМЕТО Милко Чакърски и още 2 негови сътруднички разделиха групата на 3 отбора от по 15 ученици от различна възраст. Всеки от тримата инструктори взе по един отбор и до края на зеленото училище водеше на отчет представянето на децата в различните спортни дисциплини. Всеки отбор получи бяло знаме и голямата задача да избере име на отбора, да го запише на плата, да украси знамето и да си избере отговорник и знаменосец. Това отне на учениците около 1 час. След това трите отбора бяха запознати с  природните и други забележителности на местността „Беклемето“. М. Чакърски разказа на децата за римския път от 132 г. от н. е., построен от император Траян и намиращ се недалеч от хотела. Той разказа подробно за преминаването на руските войски по време на Руско-турската война 1877/1878 г. по този път по посока Пловдив. След лекцията всички ученици под строй и със знамената направиха първата си разходка из района и разгледаха римския път.

След това се състоя турнир по футбол и народна топка. За удивление на инструкторите в турнира по футбол участваха и момичета.

От 20:00 до 22:00 часа Соня Иванова – аниматор от Монтана, организира и проведе първата дискотека. Учениците научиха два нови танца, които изиграха няколко пъти с огромно удоволствие. С приятна музика и танци вечерта премина бързо и всички се отправиха към стаите си за нощен сън.

       1-1

ВТОРИ ДЕН

 На 5 април 2016 г.  учениците закусиха от 8:30 до 9:00 часа, след което се събраха по отбори пред хотела. М. Чакъров изнесе лекция „Ориентиране в планината“, запозна децата как се разчита карта, как се работи с компас, как да се намери вярната посока по мъховете на дърветата и положението на слънцето.

След това отборите получиха задачи и състезанието по ориентиране стартира. Всеки отбор тръгна от една отправна точка да изпълнява поставената задача със съответния инструктор-водач. Състезанието завърши в 12:30 часа като всеки отбор имаше вече определен брой точки за прецизност и бързина в изпълнение на поставената задача.

Последва обяд и в 14:30 ч. децата се срещнаха отново със своите инструктори, за да продължат със спортните състезания. Този път на три етапа децата премериха сили в следните дисциплини: сглобяване на палатка, разглобяване и прибиране в чантичка; стрелба с африкански абокат, стрелба с лък по мишена; щафетна игра със ски по трева тройка. Състезанията преминаха с много настроение, смях и взаимно подпомагане на участниците с екипите.

След вечерята малките ученици гледаха детско кино, а големите имаха дискотека и разучиха още два танца под ръководството на аниматора Соня Иванова.

2-1 

ТРЕТИ ДЕН

 На 6 април 2016 г. се организира поход до „Арката на свободата”, посещение на „Карцов бук”. Спускане по алпийски тролеи и игри на въжен парк „Пътеката на Индиана Джонс”, катерене по стената с професионалист алпинист. Снимачен екип от телевизия bTV Action заснеха представянето на някои ученици. Предаването „Дивата муха“ за екстремни спортове ще представи игрите на децата на 1 май 2016 г.

След обяда децата имаха малка почивка и се проведе Вечер на математиката. Най-изявените участници в решаването на логически и други задачи получиха грамоти и предметни награди.

След вечерята учениците взеха активно участие в детската дискотека, която приключи в 22:00 часа.


3-1 

  ЧЕТВЪРТИ ДЕН

На 7 април 2016 г. след закуската А. Стоименова изнесе пред учениците лекция „Балканът и неговите диви животни“, а след това се проведе еко литературен конкурс „Покажи ми България“. Децата в залата бяха и жури на съчиненията и презентациите, които 12 техни връстници представиха. Те гласуваха за литературните творби, които са харесали. Учениците бяха класирани според събраните брой точки на 1, 2 и 3 място.

След обяда цялата група се отправи към Троян в цех за грънчарски изделия, където децата имаха възможност да се запознаят с изработването на грънчарските съдове, да работят на грънчарско колело и да рисуват готови вече чинии.

Вечерта на наградите продължи от 20:00 до 22:00 часа. Проведени бяха конкурсите  „Най-щура прическа“ и „Мис и Мистър Беклемето“. Бяха раздадени всички награди и грамоти от проведените конкурси и състезания. Милко Чакърски награди отборите според събраните точки от различните спортни състезания, турнири и походи.

4-1

ПЕТИ ДЕН

На 8 април 2016 г.  групата отпътува за Лом. На всички беше раздадена суха храна. Посетихме Природонаучен музей в с. Черни Осъм и Троянския манастир. Пристигнахме в град Лом в 16:00 часа.

 5

 

 

error: Content is protected !!