Добри практики

На 1 ноември – Деня на народните будители, с кратка литературно – музикална програма, факелно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Кръстьо Пишурка ученици и учители от II Основно училище “Константин Фотинов” – град Лом почетоха паметта и подвига на всички български синове и дъщери, които с перо или с оръжие са пазили и защитавали своя род и родина.
Поклон, Будители народни, за дарената светлина, мъдрост и пример как се обича и тачи, пази и гради народ, език, държава!

Отборът по футбол при II ОУ “Константин Фотинов” – град Лом завоюва I – во място в общинския кръг на ученическите игри 2022/2023 година.

Браво на нашите футболисти!

Днес във II Основно училище „Константин Фотинов“ град Лом се проведе учебна евакуация, свързана с обучението на ученици и служители за действия при пожар. Евакуацията се проведе при спазване на всички дейности от Плана за действия при пожар. В провеждането ѝ участваха пожарникари от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Лом и представители на РУ на МВР – Лом.

В рамките на националната кампания и Европейската футболна седмица в периода 20–29 май 2022 г. на Спешъл Олимпикс във II ОУ „Константин Фотинов“ се организира турнир по футбол в две възрастови групи – първа група – I – IV клас и втора група V – VII клас. В турнира взеха участие и ученици от групата за занимания по интереси „Заедно в спорта“ по  проект BG05M2ОP001- 3.007-0005-С01 „Достъп до качествено образование на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми от ОУ „Константин Фотинов” град Лом и ОУ „Кирил и Методий” село Замфир” процедура BG05M20P001-3.007 „МИГ ЛОМ мярка 7 „Достъп до качествено образование, чрез интегриране в образователната система на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ . Турнирът премина с много емоции и футболна страст. И победители и победени получиха награди.

На 22.02.2022г. във II ОУ „Константин Фотинов“ се проведе мулти дисциплинарен урок в трети клас на тема „Природата около нас“ съвместно с ресурсен учител и училищен психолог.

Състезание по история с учениците от паралелките на  шести клас.

В периода 01-04.06.2021г. група педагогически специалисти и ученици от II ОУ „Константин Фотинов“ посетиха иновативно основно училище „Бачо Киро“ град Велико Търново по НП „Иновации в действие“, където се запознаха с „Управление на училището и образователния процес в съвременното информационно общество“. Имаха възможност да се посетят уроци по ХООС, Математика и Човекът и природата в училищния STEAM център.

На 4.05.2022г. се проведе награждаването на победителите от Областния етап на Международния конкурс за детска рисунка ” С очите си видях бедата “, организиран от РДПБЗН – Монтана. Наградите връчи лично г – жа Ванина Вецина – областен управител на Монтана, която поздрави всички деца и им пожела успех в националния етап Анджелина Костова – 6б клас от нашето училище бе класирана на първо място в нейната възрастова група.

25 март – Международен ден на търпението и Благовещение

На 15 декември 2021 година във връзка с празника на МИГ Лом, във II Основно училище “Константин Фотинов” се проведе турнир по футбол на малки вратички, в което взеха участие учениците от групата за занимания по интереси „Заедно в спорта“ по Проект BG05M2OP001-3.007-0005-С01 „Достъп до качествено образование на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми от ОУ „Константин Фотинов“ град Лом и ОУ „Кирил и Методий“ село Замфир“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове в изпълнение на СВОМР на МИГ Лом.

Всички участници получиха грамоти и вкусиха от сладката торта, предоставена от МИГ Лом.

Виртуална книга 1

Виртуална книга 2

Виртуална книга 3

Виртуална книга 4

Отлично представяне с презентация на Теодора и Даная от 6 б клас, участвали в конкурс в чест на патрона на ПГСС „Марко Марков“, с. Георги Дамяново.

Ученици от ОУ „Константин Фотинов“ – град Лом получиха грамоти за участие в първи предварителен кръг на състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“, организирано от сдружение „Десет книги“. Александра Иванова от 5б клас, Даная Токиева от 6б клас, Теодора Кръстева от 6б клас и Вероника Тонева от 7в клас представиха достойно нашето училище.

Виртуална изложба “Самотното дърво”. Рисунките са създадени от ученици от 1б клас, ОУ “К. Фотинов” гр. Лом

Проект: “Пътешествие в България написано с помощта на условните знаци”

“Българска народна носия” през погледа на Люби, Ади, Криси, Ники, Ева и Ками -проект по Изобразително изкуство.

Откриване на учебната 2021/2022 година.

Открит урок по Английски език в 5 клас

Достойно представяне на учениците от IIа клас с класен ръководител госпожа Иванка Христова при II Основно училище „ Константин Фотинов“-град Лом в Национален конкурс „Благодаря Ви от сърце“ – 2021година. Със своите писма децата благодариха на близките си за обичта, подкрепата и вярата в тях.

Вече 148 години България почита паметта на своя велик и обичан син – Васил Левски. Няма българско сърце, което да не пази образа на Апостола на свободата – достойният син на България, който все още не е намерил свое подобие.

Поколенията никога не ще забравят храбростта и силния дух на онзи, който проля кръвта си в името на Отечеството; за трагизма и величието на един човешки живот, който оставя неугасваща диря и до днес, въпреки неумолимия ход на времето.

Днес възпитаниците на II Основно училище “Константин Фотинов” отдадоха своята почит към делото на Апостола като изпълниха стихове и песни посветени на Васил Левски.

В програмата взеха участие и ученици от клубовете по проект „Достъп до качествено образование на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми от ОУ “Константин Фотинов” град Лом и ОУ “Кирил и Методий” село Замфир”, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“(ОП НОИР) 2014-2020.

На 19.02.2021г. ученици от IIа клас с класен ръководител госпожа Иванка Христова при II Основно училище „Константин Фотинов“ – град Лом поднесоха цветя и отдадоха своята почит към гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Отново за учебната година

разкри училището днес врати.

Звъни звънец из цялата родина –

в села и градове, навред кънти.

Елисавета Багряна

Учебната 2020/2021 г. във II ОУ “Константин Фотинов” ще бъде открита на 15.09.2020г. /вторник/.

На 01.07.2020г. се проведе рецитал, посветен на 170 – та годишнина от рождението на Иван Вазов, организиран от НЧ „Постоянство 1856“ град Лом. В него взеха участие учениците от ОУ „Константин Фотинов“ : Даная Токиева и Теодора Кръстева от 5 Б клас и Савина  Ангелова от 6 Б клас. Те изпълниха стихотворенията „ Де е България?“ и „На майка ми“.

This image has an empty alt attribute; its file name is рецитал-1024x576.jpg

През  месец май 2020г. ученици от 5 и 6 клас участваха в конкурса „Детство мое-реално и вълшебно”, организиран от ЦПЛР-ОДК, гр. Ловеч. В него ученикът от 5в Николай Николаев беше класиран на второ място за есе, а Симона Венциславова от 6 В клас получи поощрителна награда за рисунка.

This image has an empty alt attribute; its file name is ловеч-1024x576.jpg

През месец април ученичките от Vб клас Теодора Кръстева и Даная Токиева, които са членове на клуб „Млади възрожденци“, участваха със свои есета на тема „Аз съм Левски“ в национален ученически конкурс. Неговата тема беше: „150 години българска национална революция и беше организиран от Общобългарски комитет „Васил Левски“. Участничките получиха грамоти за участие и комплект  книги.

This image has an empty alt attribute; its file name is 84703371_2550453705265950_4915878528889888308_n.jpg

На 24 и 25.06.2020г. ученици от петите и шестите класове посетиха градската библиотека към НЧ „Постоянство 1856”, където се включиха в инициативата „ Книжно цветно лятно предизвикателство”. Г-жа Кристина Павлова им представи чрез интересна презентация  какъв е пътят на книгата от създаването и до попадането в ръцете на читателя. Г-жа Йорданка Тушанска пък им показа доста стари и ценни издания на книги и учебници. След това учениците зададоха  своите въпроси, на които получиха изчерпателни отговори от двете любезни библиотекарки. В края  децата разгледаха някои от новите книги, с които е обогатен детския отдел на библиотеката. Срещата премина с много вълнение и интерес.

This image has an empty alt attribute; its file name is библ-1024x576.jpg

Ярко присъствие на млади творци в интериора на НЧ „Постоянство 1856“

Както всяка година, така и тази, продукция на клуба за приложни изкуства „Идея Арт“ към ОУ „К. Фотинов“, допринася за празничния климат в Народно читалище  „Постоянство 1856г.”. По повод предстоящите празници и  тържества в читалището, нашите мартеници са основен декор в централното фоайе на сградата. За ръководителя на клуба Даниела Константинова и за нейните ученици е въпрос на чест и признателност към усилията, които влагат ежедневно в работата си. 

This image has an empty alt attribute; its file name is Наскоро-актуализирани.jpg

НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ В КОНКУРСА „ЖИВАТА ПАМЕТ ЗА АПОСТОЛА“

       В Третия общински конкурс за есе, стихотворение и рисунка „Живата памет за Апостола“, организиран от I ОУ „Васил Левски“ и  община гр. Вълчедръм участие взеха 10 ученици от ОУ „К. Фотинов“ – 3 ученици с ръководител Маргарита Михайлова в категория  за есе и стихотворение, 6 ученици с ръководител Даниела Константинова и 1 ученик с ръководител Гергана Балачева – за рисунка. Конкурсът е посветен на 147 години от гибелта на Васил Левски. Грамоти и награди получиха всички участници от  училището.

Първо място за стихотворение – Бориска Петрова от VI в клас

Поощрителни награди за есе:

Симона Симеонова от VI в клас

Вероника Людмилова от VI в клас

Поощрителни награди за рисунка:

Денис Емилов от IV а клас

Андрей Мирославов от VII в клас

Пламена Пламенова от VII в клас

Николай Николаев от V в клас

Вероника Людмилова от VI в клас

Радостин Кирилов от VI в клас

Изабела Момчилова от VI б клас

This image has an empty alt attribute; its file name is за-сайта-и-фейсбук-1.jpg

Общинска изложба на мартеници

        По традиция всяка година клубът, ръководен от Даниела Константинова, участва в ежегодни изложби на общинско ниво. И тази година представянето на младите творци беше на нужното ниво. Те получиха грамота и подаръци – календар, пъзел и книга. Мартениците, подготвени и изработени от учениците от пети и седми клас, участници в клуб „Идея Арт“, са съобразени с автентичните български традиции. Включени са естествени материали – вълна, памук, дървесина, чанове, подкови, метални и други елементи, пендари и мъниста. Използван е богат набор от цветове и материи.   

This image has an empty alt attribute; its file name is за-сайта-и-фейсбук1.jpg

На  26.02.2020 година училището се изпълни с розов цвят, с усмихнати лица и добри намерения. Със своите позитивни послания учениците  показаха, че „ Денят на розовата фланелка” не е само днес и сега. Споменът за този ден трябва да е във всички и занапред с дела да се докаже, че заедно можем да променим себе си и света около нас.

 Нека да не е само един ден на толерантност, търпимост и позитивизъм!  

 Нека така да е и утре и след  това!

 Нека така да е и занапред!

 За да пренесат този дух на надежда и оптимизъм, участниците в Клуб „ Ученически парламент“ посетиха ЦДГ № 12 „ Звънче“. Там те се срещнаха с децата от четвърта група, разказаха им за Световния ден за борба с тормоза и за символиката на розовия цвят.  Малчуганите слушаха с интерес по-големите ученици. Децата и персоналът получиха малък символичен подарък, изработен лично от участниците в Клуба – розова тениска  с надпис  „ Не на тормоза, но не за ден!“.

This image has an empty alt attribute; its file name is снимки1.jpg

В памет на Васил Левски

На 19 февруари учениците от Основно училище „Константин Фотинов“ град Лом тържествено отбелязаха 147 години от трагичната гибел на Апостола на българската свобода Васил Левски. В памет на Дякона поетичен рецитал изнесоха участници в клубовете по интереси „В света на поезията“ и „Ние можем повече“ с ръководители Петя Томова и Пепка Крумова. Възрожденски песни изпълниха четвъртокласниците от клуб „Фотиновски звънчета“ под ръководството на Сияна Борисова.

This image has an empty alt attribute; its file name is Нова-папка11.jpg

Наградени ученици от  I а   клас в  навечерието на Коледа

   Ученици от  I а   клас взеха участие в  Национален конкурс за изработка на кукла „ В очакване на Коледа“ – тема на конкурса „С кукла Ная – уча, пея и мечтая “.

     Под ръководството и съдействието на  тяхната учителка Иванка Христова  децата изработиха  куклите като  запазиха  автентичността и  визията на кукла Ная.

    В навечерието на коледните празници Беатрис, Веселина, Надежда ,Светлана, Цветана, Дейвид и Красимир получиха грамоти за участие,а госпожа Христова-сертификат за участие.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_96821-1024x772.jpg

КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИЦИТЕ

 На 19 декември 2019 г. в актовата зала на училището участниците в клуб „В света на поезията“ с ръководител Петя Томова, клуб „Фотиновски звънчета“ с ръководител Сияна Борисова и ученици от IV а, IV б, IV в клас с класни ръководители Росица Димитрова, Соня Александрова и Марияна Маринова организираха празнично коледно тържество. Четвъртокласниците показаха завидни артистични умения при изпълнение на весели сценки с Дядо Коледа и джуджетата. Децата от клуб „Фотиновски звънчета“ изпяха  популярни коледни песни, а младите поети от клуб „В света на поезията“ изпълниха великолепно написани коледни стихове.

Младите артисти, певци и поети създадоха празнично настроение, а изпълнената до краен предел зала с ученици от I-IV клас многократно аплодира изпълнителите.

Директорът на училището Анна Светославова връчи грамоти и награди на учениците, класирани на първо и трето място в XXVII Коледно математическо състезание по математика: Божидар Иванов – първо място, Константин Цветанов – първо място, Ани Ангелова, Иван Илиев, Мартин Красимиров, Симона Димитрова – трето място.

Накрая участниците в концерта пожелаха на всички ученици весели коледни и новогодишни празници, здрава и плодотворна 2020 година.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1222.jpg

КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА БАЗАР 2019 г.

На 17 декември 2019 г. в Художествена галерия „Поломие“ град Лом беше открита традиционната Коледна изложба базар, организирана от Община Лом. От ОУ „К. Фотинов“ участие взеха талантливите творци от клуб по приложно изкуство „Идея Арт“ с ръководител Даниела Константинова,  учениците от II а с ръководител Даниела Борисова и II в клас с ръководител Цецка Стефанова. Те представиха коледни картички, венци, сурвачки и други декоративни предмети, свързани с големия християнски празник Коледа.

Изложбата предизвика голям интерес от страна на гражданите, които дойдоха на откриването, за да си закупят красивите сувенири, изработени от сръчните ръце на нашите възпитаници. Създаде се празнично коледно настроение.

Награди, подаръци и грамоти получиха както учениците, така и техните ръководители.

This image has an empty alt attribute; its file name is Коледна-изложба-в-Лом.jpg

ВТОРИ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА

При добра организация и активно участие на четвъртокласниците премина вторият кръг на състезанието по математика между учениците от IV а, IV б и IV в клас във II ОУ „Константин Фотинов“ град Лом. Децата се справиха с поставените задачи много добре, работиха с лекота и с желание. Предстоят още няколко кръга, като целта е учениците да се подготвят за националното външно оценяване през месец май.

This image has an empty alt attribute; its file name is Състезание-по-математика-Соня-Александрова.jpg

СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В IV КЛАС

        Три отбора по 9 участници от IV а, IV б и IV в клас премериха сили по писане и четене с разбиране. Публиката също взе активно участие. Класните ръководители на класовете Росица Димитрова, Соня Александрова и Марияна Маринова бяха подготвили различни по трудност задачи, интересни въпроси към останалите ученици от класовете и забавни кръстословици. Четвъртокласниците показаха отлични познания и любов към българския книжовен език и допуснаха незначителни грешки при изпълнение на задачите. Състезателният дух се усети в бързината и точността в работата и отговорите на всички ученици.This image has an empty alt attribute; its file name is Състезание-БЕЛ-С.jpg

УЧАСТНИЦИ В „МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“ НА ЕКСКУРЗИЯ В ПЛЕВЕН

На 16.11.2019г. ученици от ОУ ”Константин Фотинов”  взеха участие в екскурзия до град Плевен. Разходката е награда за победителите в инициативата „Маратон на четенето”, организирана от библиотеката при НЧ ”Постоянство 1856” и по проект „Заедно в училище”. Учениците посетиха Панорамата „Плевенска епопея 1877г.”, получиха грамотите си, разгледаха други забележителности на града и…намериха много нови приятели.

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ “К. ФОТИНОВ“ УЧАСТВАТ В МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

    По проект “Заедно в училище” ученици от V в клас посетиха градската библиотека към НЧ “Постоянство 1856” и се включиха в маратон на четенето. Те прочетоха творби от непознати автори, с които ги изненадаха библиотекарките. След това госпожа Тушанска-директор на библиотеката, им показа редки екземпляри на ценни книги и им разказа любопитни факти за тях. Интересен момент за учениците беше неочакваната им среща с гостите от сръбската община Пантелей, гр. Ниш, които също бяха на посещение в библиотеката.

This image has an empty alt attribute; its file name is sait1.jpg

НАГРАДЕНИ  УЧЕНИЦИ

През 2019 година в град Лом се проведе XIII Национален литературен конкурс „Яна Язова“. В раздел есе на тема „Моят любим град“ журито присъди две специални награди на ученичките от II ОУ „Константин Фотинов“ Симона Венциславова и Вероника Тонева от VI в клас.

Наградите връчи председателят на журито Петър Величков – литературен историк и критик. Тържествената церемония се състоя на 24.10.2019 г. в камерната зала на НЧ „Постоянство“ 1856.

This image has an empty alt attribute; its file name is Яна-Язова-за-сайта.jpg

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

В навечерието на един от най – големите български празници – Денят на народните будители, учениците от ОУ “Константин Фотинов” представиха празнична програма. В часа на класа прозвучаха стихове и песни, подготвени от ученици от 5б клас и от четвъртокласници, които участват в сборна вокална група. Под ръководството на учителите Петя Томова и Сияна Йорданова учениците създадоха ведро настроение и припомниха делото на българските будители. Директорът Анна Светославова поздрави присъстващите по повод светлия празник и им припомни, че учителите са съвременните будители, които носят светлината на знанието. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191031_124020-768x1024.jpg

УЧЕНИЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАДИЧКОВ

На 24 октомври 2019 г.  ученици от VI в и II в клас отбелязаха годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков с литературно четене. Вероника, Симона, Даниел, Анита, Деси и Боби изненадаха своите малки приятели от класа на Цецка Стефанова с изпълнения на забавни разкази от книгата „Малки жабешки истории“ и запознаха второкласниците с чудатите герои на нашия обичан земляк Йордан Радичков.

This image has an empty alt attribute; its file name is 90-години-Радичков-извънкласно-четене.jpg

УЧЕБНА ЕВАКУАЦИЯ В ОУ „К. ФОТИНОВ“-ЛОМ

На 16 октомври 2019 г. в 9:00 ч. с училищния звънец и по мегафона беше подаден сигнал за пожар в сградата на учебното заведение и начало на пълна евакуация на ученици, учители и служители, които успяха да напуснат училището и да се оттеглят в северния двор за 1,30 минути. Учебната евакуация е в рамките на планираната за всяка година през месеците октомври и април.

This image has an empty alt attribute; its file name is за-сайта1.jpg

Уважаеми  гости, уважаеми колеги, скъпи ученици,

       Първият учебен ден е много специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието и образованието. И тази есен училищните врати се отварят празнично, за да посрещнат малките и големите ученици, учителите и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца и внуци.

     Мили първокласници, подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието. Пожелавам ви щастливо детство и успехи в учението!

    Скъпи учители и родители, нека новата учебна година бъде ползотворна, успешна и наситена с положителни вълнения.

    Нека направим днешния ден така прекрасен, както винаги се случва в това училище с традиции.

        Честита и успешна учебна 2019/2020 година!

    На добър час!

This image has an empty alt attribute; its file name is за-сайта.jpg

ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР НА АКТУАЛНА ТЕМА

 На 07.06.2019 г. 29 педагогически специалисти от ОУ „К. Фотинов“ участваха в обучение на тема  „Електронен дневник – решение за ефективна комуникация между учители, родители и ученици“ – 8 учебни часа и 1 кредит. Квалификацията се организира и проведе в сградата на ПГХЗ „Д. Менделеев“ с лектор Цветанка Тодорова от РААБЕ България ООД.

This image has an empty alt attribute; its file name is Обучение-07-06-19.jpg

ОТПРАЗНУВАХМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

       На 24 май 2019 г. ученици и учители от ОУ „К. Фотинов“ се включиха в общинския празник за отбелязване Деня на българската просвета  и култура и на славянската писменост. Гражданите и гостите на Лом аплодираха многократно вълнуващите изпълнения на фанфарния ни оркестър, на малките и на големите мажоретки.

        Наградени: Анна Стоименова, заместник директор по учебната дейност – за цялостен принос и заслуги за развитието на образованието и културата в Лом;

        Цветелин Светлиев Славчев от VI б – за високи спортни постижения и спечелени 2 златни медала от Републикански шампионат по акробатика и от Международен турнир по спортна акробатика;

        Велислава Янева Якимова от V б – за високи спортни постижения и спечелени 3 златни медала от Републикански шампионат по акробатика.

This image has an empty alt attribute; its file name is за-Емо.jpg

УЧЕНИЦИ БЕЗПЛАТНО НА ТЕАТЪР

      На 17 май 2019 г. ученици от ОУ “К. Фотинов“ посетиха мюзикъла „Българи от старо време“, постановка на ДТ „Кръстьо Пишурка“ град Лом с режисьор Николай Априлов. Билетите бяха закупени по проект на Община Лом „Заедно в училище“. В ролите на Иван и Яна гостуваха артистите Велин Михайлов и Лилия Илиева от Държавна опера град Варна.

Edit image

ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ В ОУ „К. ФОТИНОВ“ ЛОМ

7 – 12 май 2019  г.

Традиция стана всяка година от 7 до 12 май 2019 г. в ОУ „К. Фотинов“ да се отбелязва Седмицата за пътна безопасност под мотото „Спаси живота на децата“. В началото на месеца големи афиши, изработени от УКБДП, информираха ученици и учители за предвидената програма.

На 7 май преподавателите използваха 5-минутката по БДП в края на часовете, за да обявят началото на седмицата и да припомнят основни правила за безопасно придвижване до и от училище, както и за поведението ни на пътя като участници в движението.

На 16 май служители на КАТ – МВР Лом се срещнаха с учениците от трите първи класа и доброволците от ДПУ. В проведената беседа първокласниците показа, че са научили как да се държат на пътя като пешеходци и велосипедисти. След това децата разгледаха полицейските коли, запознаха се с тяхното оборудване и възможности, включиха алармата и сигналната лампа.

Същия ден се проведе акция на терен с участието на доброволците от Детското полицейско управление и служителите от КАТ, при която учениците раздадоха на шофьорите флаери с препоръки за безопасно шофиране и толерантно поведение на пътя.

На 11 май от 9:00 ч. 23-ма ученици от училището взеха участие в колопоход по маршрут Лом – Добри дол – Лом, организиран от Община Лом.

This image has an empty alt attribute; its file name is Гспб.jpg

Учениците от ОУ „К. Фотинов“ град Лом в подкрепа на Национален център за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания

В навечерието на Коледа и Нова година ученици от ОУ „К. Фотинов“ град Лом изработиха картички и коледни сувенири, с които участваха в коледния базар, а средствата изпратиха в ЮНЕСКО в подкрепа на децата с онкологични заболявания. Така станаха част от хилядите млади хора, които подпомагат лечението и рехабилитацията на децата с онкозаболявания.

Учениците получиха като награда Сертификат за участие в Национален конкурс „Коледари – с блага вест и здраве“, организиран от ЮНЕСКО в подкрепа на децата с онкологични заболявания. Със Сертификат е удостоена и Даниела Константинова, преподавател по изобразително изкуство и ръководител на младите творци.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_9413-1024x735.jpgThis image has an empty alt attribute; its file name is IMG_9414-1024x718.jpg

146 години от героичната гибел на Васил Левски

   На 19 февруари 2019 г. ученици, учители и служители на ОУ „К. Фотинов“ отбелязаха 146 години от обесването на Васил Левски. Ученици изпълниха стихове и песни, посветени на великия българин. Тържеството подготвиха учителите: Петя Томова, Пепка Крумова и Сияна Борисова.

This image has an empty alt attribute; its file name is Нова-папка-41.jpg

Свята Коледа! Щастлива и успешна  Нова 2019 година!

Наближава Коледа и сърцата на всички трептят в очаквания и в някаква особена празничност. Рождество Христово е най-светлият и най-тихият празник, защото изпълва нашата същност, ума и сърцето ни и затова ни прави по-добри и отзивчиви към хората до и около нас.

В очакване на Коледа, ние сякаш спонтанно се приготвяме да приемем неговата светлина в себе си, да стоплим любимите хора, да се усмихнем на целия свят. И в това е очарованието на празника – в споделянето на топлината между хората и в искрените пожелания, в подготвените подаръци, в прекрасната трапеза и в хилядите усмивки, които спонтанно се появяват на лицата ни.

Светлината ни обгръща отвсякъде: улици и площади греят тайнствено, витрини и прозорци, къщите отвътре и отвън. Толкова светлина! И толкова радостни очаквания!

Колективът на ОУ „Константин Фотинов“ поздравява всички свои ученици, техните родители, членовете на Обществения съвет и на Училищното настоятелство, нашите партньори, всички съграждани и българи с настъпващите празници – Коледа и Нова година. Бъдете здрави и жизнерадостни! Нека Духът на Коледа оживее в сърцата ви и ви направи по-добри, по-благодарни и по-щастливи! Почувствайте силата на празника в себе си и нека се сбъднат всички ваши желания и мечти!

Свята Коледа! Щастлива и успешна   Нова 2019 година!

This image has an empty alt attribute; its file name is В-очакване-на-Коледа-и-Новата-2019-година1-1.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is В-очакване-на-Коледа-и-Новата-2019-година.jpg

ФЛАШ МОБ „ПРЕГРЪДКА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА“

 На 16 ноември 2018 г. в ОУ „К. Фотинов“ по традиция учениците отбелязаха Международния ден на толерантността. Инициативата се организира за единадесети път, а подготовката и провеждането се осъществи по идея  на Ученическия съвет.

По училищната радиоуредба се излъчи радиопредаване, посветено на толерантността, а водещите приканиха всички ученици да изиграят едно хоро и да се прегърнат. Под звуците на „Дунавско хоро“ в двора на училището се хванаха над 350 ученици, а след това осъществиха една голяма прегръдка на толерантността.

Така възпитаниците на ОУ „К. Фотинов“ заявиха своята подкрепа за повече толерантност, взаимно разбиране и човечност във взаимоотношенията между хората от цял свят.

This image has an empty alt attribute; its file name is Флаш-Моб.jpg

ПЪРВО МЯСТО НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

 На 9, 10 и 11 ноември 2018 г. в зала „Дунав“ в град Русе се проведе Международен фестивал по спортна акробатика „Дунавска перла“.

Нашите акробати – четворка момчета –  Божидар Бисеров /VII в клас/, Цветелин Славчев /VI б клас/ , Самуил Костов /VII б клас/  и Никола Михайлов  /I а клас/ завоюваха първо място, а изпълнението им беше съпроводено с бурни ръкопляскания от страна на публиката.

На снимката – Никола поставя купата в една от витрините, където в ОУ „К. Фотинов“  се съхраняват наградите на учениците от състезания, конкурси и фестивали.

СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС

25 ОКТОМВРИ 2018 г.

 В рамките на Националната седмица на четенето на 25 октомври 2018 г. (четвъртък) петокласниците от ОУ „К. Фотинов“ проведоха състезание по правопис, организирано от учителите по български език и литература Пепка Крумова и Петя Томова. Разделени на три отбора, учениците от V а, Vб, Vв клас показаха своите знания, като преминаха през 4 кръга на състезанието: правопис, редактиране на текст, членуване и кратки отговори на литературни въпроси.

Петокласниците се представиха отлично и бяха отличени с грамоти за първо, второ и трето място.

УЧЕБНА ЕВАКУАЦИЯ

24 ОКТОМВРИ 2018 г.

На 24.10-2018 Г. от 11:00 часа във II ОУ „К. Фотинов“ се проведе учебна евакуация като част от програмата по БАК за 2018/2019 г., свързана с обучението на ученици и служители за действия при пожар и други непредвидени инциденти на територията на учебното заведение. Събитието се проведе съвместно с РСПБЗН град Лом и под ръководството на младши инспектор Тихомир Тодоров, като бяха спазени всички дейности в плана за действия при пожар: подаване на сигнал за пожар, събиране на Щаба по пожарна безопасност, известяване на намиращите се в училище ученици, учители и служители за незабавна евакуация чрез мегафон, училищен звънец и по радиоуредбата, частично спиране на ел. захранването в района на пожара.

Евакуацията приключи за 3 минути, като през това време в двора на училището пристигна пожарната кола с дежурния екип. Органите на ПБЗН бяха информирани за обстановката – брой евакуирани, изнесена ценна документация, извършени действия по пожарогасене и др.

Мл. инсп. Тихомир Тодоров и началникът на дежурната смяна дадоха висока оценка на свършената работа, поздравиха организаторите и учителите за добре осъществената учебна евакуация.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

22-26 ОКТОМВРИ 2018 г.

 На 23 октомври 2018 г. в ОУ „К. Фотинов“ стартира Националната седмица на ченето.

Ученици от клуб „Магията на словото“ подготвиха и осъществиха радиопредаване по училищната радиоуредба под ръководството на Пепка Крумова, старши учител по български език и литература. Свое стихотворение прочете шестокласничката Ивет Иванова.

В музикалния салон на училището учениците от III а, б, в кл. за поредна година проведоха „Маратон на четенето“. Гости на събитието: Анжело Иванов – директор на Дирекция „Образование и култура“ към Община Лом, Емил Евтимов – родител на ученик от III а, Жори Петров – старши учител по български език и литература и Анна Стоименова – заместник-директор по учебната дейност.

Децата обсъдиха какво означава думата „маратон“ и разбраха целта на събитието. Чрез забавната игра „Есенни листа“ учениците подредиха темата на срещата. От всеки клас бяха избрани по двама представители, които прочетоха по една приказка.

След това учениците зададоха интересни въпроси на гостите, които много искрено споделиха спомени от своето детство. Те дадоха безброй ценни съвети на децата, свързани с четенето на книги и развиването на детското въображение. Гостите също прочетоха по една приказка. По желание на децата в маратона се включи и Соня Александрова – класен ръководител на III б клас.

Срещата беше вълнуваща и полезна за всички участници.

СЕДМИЦА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВЪВ II ОУ „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“

ГРАД ЛОМ

         На 12 октомври 2018 г. в училището се проведе работилница за ученици от VI и VII клас в сферите на програмирането, роботиката и дизайна, като съвместна дейност с ученици от ПГ „Найден Геров“, ръководени от учителите по информатика и информационни технологии Данаил Трайчев и  Ирена Александрова.

Разделени на два отбора, шестокласниците и седмокласниците имаха възможност да сглобят няколко робота под ръководството на наставниците си и да ги тестват как играят футбол. Състезанието между двата тима създаде много весели емоции и приповдигнато настроение. Това е ден, който ще се помни от участниците дълго.

УСПЕШЕН СТАРТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

С тържествена церемония на 17 септември бе открита новата 2018/ 2019 учебна година във II Основно училище „Константин Фотинов“, град Лом.  125-годишното училище посрещна 447 ученици, много родители и гости.  72 първокласници с трепет и вълнение за първи път влязоха в класните стаи на едно от най-старите училища в града, за да се научат на четмо и писмо и да продължат неговите вековни традиции.

В учебното заведение е създадена  необходимата организация за безпрепятствено стартиране и провеждане на учебния процес.

Ученици и  учители от ОУ „Константин Фотинов“ се включиха в инициативата „Розите на България“

      На 11 май 2018 г. – Ден на Светите братя Кирил и Методий, в двора на ОУ „К. Фотинов“ 460 ученици и техните учители извиха пъстро хоро под звуците на „Празнична сюита“, с което се включиха в инициативата на МОН „Розите на България“. Нейната цел е да се покаже патриотичния дух и единство на българите по целия свят. Учениците от групите за целодневна организация на учебния ден изпратиха своите послания към децата в чужбина чрез рисунки на асфалт.

Инициатива на МАРС България „Подари усмивка“

Кампанията „Подари усмивка“ е насочена към децата от първи до четвърти клас, като цели превенция и хигиена на устната кухина.

Инициативата на МАРС България беше осъществена в ОУ „К. Фотинов“ на 8 май 2018 г. В нея участваха 250 ученици от I до IV клас. Организаторите разположиха голяма шатра в двора на училището, снабдена с екран и столчета за учениците. В рамките на един учебен час  децата по випуски изслушаха лекция на модератор, облечен като зъболекар, участваха в игри, разделени на отбори. Забавните състезания предизвикаха много емоции у учениците.

В края на събитието всички участници получиха подаръци- образователни книжки, четки за зъби, дъвки.

125 години – учение, творчество, сбъднати мечти

Здравей, училище любимо,

здравей, обичан топъл дом!

Здравей, гнездо неповторимо,

в духовния живот на Лом!

Този цитат от „Марш на фотиновци“, написан от поета Матей Шопкин, изразява най-пълно чувствата и усещанията на учители, ученици и родители, на ломската общественост за ролята и мястото на учебното заведение в историята на града. 125 години Основно училище „Константин Фотинов“ е безспорен лидер сред учебните заведения не само на територията на града, но в областта по отношение на учебната и възпитателната дейност, иновации и споделяне на добри практики, поддържане, обогатяване и осъвременяване на материално-техническата база според европейските стандарти.

    Успехите на учениците не закъсняха – първенци в НВО в IV и в VII клас, завоювани награди в конкурси, състезания и олимпиади. Зад тези спечелени призови места се крие безкористният труд на учители, възпитатели, ученици с подкрепата на родителите. Създаден е механизъм, който работи като единен организъм на няколко нива. Това е разковничето за успехите, постигнати през многовековното развитие на училището, носещо достойно името на своя патрон.

     На 26 април 2018 г. бляскаво отбелязахме 125 лета от основаването на  нашето учебно заведение. Осъществихме 2 концерта – дневен от 10:00 ч. за всички ученици и от 18:00 ч. за родителите и гражданите. И двете представления бяха посетени от стотици граждани, които изпълниха големия салон на читалище „Постоянство 1856″ до краен предел.

По повод на юбилея г-жа Пенка Пенкова – кмет на общината, награди училището със специално изработен плакет по случай юбилея и за заслуги в образователното дело в града. Директорът Анна Светославова получи „Почетен знак на кмета“ и „Почетен знак на град Лом“, като вторият ще  бъде връчен на първата сесия на Общинския съвет през месец септември 2018 г.

Поздравителни адреси, подаръци и цветя  получихме от Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, РУО град Монтана, от областния управител, депутати, училища и детски градини, Училища „Европа“, НЧ „Постоянство 1856″ и НЧ „23 септември 1960″, УН „К. Фотинов“,  РУ на МВР Лом, РСППЗН в Лом, бивши учители и служители, от много граждани.

     Благодарим на всички, които споделиха хубавия празник с нас!

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Работилница на Дядо Коледа

 На 11, 12, 13 и 14 декември 2017 г. в Работилницата на Дядо Коледа в училище гостуваха деца от подготвителните групи на детските градини №7, №12, №2 и №3. Ученици от четвъртите класове с класни ръководители Даниела Борисова, Нели Николова и Цецка Стефанова изпълниха стихове за Коледа от Иван Вазов, Елисавета Багряна, П. Р. Славейков и фолклорни творби, а ученици от седми клас от клуб „Куклен театър“ с ръководител А. Стоименова представиха „Приказки от торбата на Педя човек, Лакът брада“.

 Маратон на четенето

На 14 декември 2017 г. библиотеката на ОУ „К. Фотинов“ събра малките читатели от II и III клас, които прочетоха свои любими творби и изпълниха драматизации по известни приказки и басни. Към инициативата „Маратон на четенето“ се присъедини заместник-кметът на Община Лом г-жа Гинка Иванова. Тя изпълни приказката „Лъжливото овчарче“ и разказа на учениците за любовта си към четенето, за хубавите книги и голямата полза от тях. Класните ръководители Росица Димитрова, Ани Анастасова и Марияна Маринова подканиха учениците и те с радост споделиха какви книги предпочитат, кога намират време за четене и с кого обичат да четат у дома.

Незабравима вечер с поетичния свят на Петя Дубарова

На 14.12.2017 г. в мултимедийната зала на ОУ “К. Фотинов” се състоя поетическа вечер, посветена на живота и творчеството на Петя Дубарова  под надслов “Един различен творец в света на еднаквите”, организирана от учителите по български език и литература в училището, като част от предвидените дейности в рамките на Националната седмица на четенето. Ученици от шестите класове представиха известни стихотворения на талантливата млада поетеса. Прозвучаха и песни по нейни текстове.

С изключително внимание присъстващите проследиха презентацията за живота и творчеството на бургаското момиче, подготвена от Пепка Крумова. Жори Петров разказа интересни случки от детството на поетесата. За трагичните обстоятелства около нейното самоубийство говори Петя Томова. Публиката с интерес изслуша подготвените стихотворения и материали.

Кампания: ДАРИ КНИГА

Продължава кампанията: ДАРИ КНИГА, благодарение на която в началото на 2017  година библиотеката на училището се сдоби с 280 книжки за малки и големи ученици. През Седмицата на детската книга от 11 до 15 декември 2017 г. в библиотеката постъпиха дарения от 35 ученици, като общият брой на книгите е 52. Кампанията продължава и през следващата 2018  година.

 

ПОКАНА

     На основание чл.10 от Правилника за устройството и дейността на обществения съвет към  II Основно училище ”Константин Фотинов“- град Лом и по искане на директора на II Основно училище ”Константин Фотинов“- град Лом с  изх. №1314/10.07.2017г.

СВИКВАМ

          Заседание на Обществения съвет към II ОУ”Константин Фотинов”-град Лом        на  18.08.2017г  от 17,00 часа в учителската стая ще се при следния дневен ред:

 1. Становище относно отчет за изпълнение на стратегията на училището 2016-2020г. през учебната 2016/2017г.
 2. Съгласуване на учебни планове за I, II, V и VI клас за учебната 2017-2018година.
 3. Съгласуване на избор на учебници  за  II и  VI класове през учебната  2017-2018година.
 4. Определяне на представители на родителите за участници в училищния съвет за обществен мониторинг “Твоят час“ за учебната 20172018година към проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“.

   Латинка Кирилова                                                                  

Председател  на  Обществения съвет

към II ОУ”Константин Фотинов”-град Лом

=========================================================

ГРАМОТА, ПЛАКЕТ И ХУБАВИ СПОМЕНИ ОТ ФЕСТИВАЛА

ВЪВ ВЪРШЕЦ

На 5 и 6 май 2017 година фанфарният оркестър при ОУ “Константин Фотинов” взе участие в X фестивал на духовите оркестри “Димитър Пеев” в град Вършец по покана на домакините. Фестивалът е национален и в него се представят едни от най-добрите духови оркестри в страната.

През първия ден оркестърът участва в дефиле по улиците на град Вършец и изпълни някои от любимите на всички маршове. Публиката дари с много аплодисменти и усмивки младите музиканти от Лом.

През втория ден учениците се представиха във фестивалната програма с изпълнение на 4 марша на сцената, където бяха възнаградени с многобройни аплодисменти и възторжени възгласи.

Оркестърът получи грамота и плакет за участие, а за децата и за техния ръководител Жори Петров останаха хубавите спомени и новите приятелства от фестивала във Вършец.

УСПЕШНО ПРОВЕДЕНА УЧЕБНА ЕВАКУАЦИЯ

Като част от подготовката на децата и учениците от ОУ „К. Фотинов“ град Лом за защита при бедствия, извънредни ситуации и пожарна безопасност на 27 април 2017 г. се проведе втора за учебната 2016/2017 година евакуация на учениците от ПГ и I – VIII клас, служителите и обслужващия персонал. Практическото занимание се осъществи съвместно със служители от РСПБЗН град Лом. Активно участие взеха клубовете „Светкавица“ и „Млади спасители“, които работят по проект „Мрежа от сигурни училища“.

Евакуацията протече по план за 2 минути, като всички присъстващи се евакуираха на безопасно разстояние от училищната сграда.

Анализ на тренинга направи Тихомир Димитров Тодоров – младши инспектор ДПК и ПД в РСПБЗН град Лом, който даде висока оценка на подготовката и изпълнението на учебната евакуация.

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА 18-22 АПРИЛ 2017 г.

По повод обявената Седмица на Земята на 20 април 2017 г. се проведе екоревю, на което ученици от I до VIII клас представиха дрехи и аксесоари, направени собственоръчно от отпадъчни материали. Всичките участници впечатлиха зрителите с  оригинални идеи,  проявена фантазия и сръчност при изработването на атрактивните модели. Петчленното жури беше сериозно затруднено в своя избор и номинира представените модели с две първи, две втори, две трети и една специална награда. Музика, аплодисменти и много настроение изпълниха училищната сграда.

Специална комисия разгледа и излъчи победители в още два конкурса: изложба-

конкурс за изработване на пано от природни материали и изложба на дарени от родителите саксийни цветя  под надслов „Цветна фантазия в училище“. Наградите ще бъдат раздадени при закриване Седмицата на Земята.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

 

По традиция  всяка година в ОУ „Константин Фотинов“ град Лом се организира „Ден на отворените врати”. Тазгодишното събитие се състоя на 6 април 2017 г. На този ден училището „отвори вратите си” за всички родители на настоящите и на бъдещите ни ученици, за да станат част от учебно-възпитателния процес в учебното заведение, което са избрали.

Денят на отворени врати също е част от европейската кампания за подкрепа на родителското присъствие в училище, инициирана от Европейската родителска асоциация и подкрепена от 19 европейски страни.

Повече от 120 родители и настойници се възползваха от възможността да посетят класните стаи на своите деца, да присъстват на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове, да получат информация за реда и традициите на училището от педагозите и ръководството, да разгледат базата – кабинети, класни стаи, физкултурни салони, библиотека и столова.

ИНОВАТИВНИ МЕТОДИ И ТЕХНОЛОГИИ В ЧАС ПО

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В V КЛАС

На 22 март 2017 г. в ОУ „К. Фотинов“-град Лом  беше изнесен „урок на отворени врати“ по български език на тема“ Изменяеми части на речта – местоимение и глагол“ в V клас при госпожа Петя Томова.  Присъстваха Марияна Иванова-  старши експерт по български език и литература в РУО-Монтана и  учители от областта.

          Урокът илюстрира прилагане на съвременни образователни технологии  с оглед успешно въвеждане на новата учебна програма по български език и литература в V клас.

          На проведената методическа беше поставен  акцент на иновативните методи и технологии, използвани   в учебния час за повишаване качеството на образователния процес.

НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В КОЛЕДНОТО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ – 2016г.

Първо място – Йоана Андрианова Миладинова от VII а клас

Второ място – Андрей Иванов Кръстев  от VII б клас

Трето място – Иван Красимиров Илиев  от II б клас

20 НОЕМВРИ 2016 г. – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕННИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

Информация за проведените в ОУ „Константин Фотинов»“ град Лом дейности, посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия:

 • На 15 ноември 2016 г. ученици от осми клас и членове на Ученическия съвет излъчиха радиопредаване по училищната радиоуредба;
 • На 17 ноември 2016 г. в часа на класа всички класни ръководители проведоха с учениците беседи по темата;
 • В актовата зала учениците от шестите класове проследиха късометражен филм „Исках само теб“;
 • Учениците от I а, б, в клас направиха урок – практическо занимание „Преминаване на кръстовище без светофар“ и „Преминаване на кръстовище със светофар“;
 • На 18 ноември 2016 г. беше направена изложба с рисунки и информация във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП;
 • Доброволци от ДПУ разпространиха листовка на длан, изработена от ученици в IV а клас.

desktop-001

 

ПОКАНА

Уважаеми  родителипредставители на класовете за учредителното събрание на обществен съвет към училището,

     Заповядайте на 20.10.2016г.(четвъртък ) от 17,30 часа в мултимедийната зала на училището на  събрание на родителите при следния дневен ред:

1.Информация за структурата,дейността и организацията  на работа на обществения съвет – орган  за подпомагане на развитието на училището и за граждански контрол на неговото управление.

2.Избор на членове на  обществения съвет към училището.

 1. Избор на резервни членове на обществения съвет към училището.

  

Анна Светославова

ДИРЕКТОР

на II ОУ”Константин Фотинов”-град Лом

 Дата:03.10.2016г.

ПОКАНА

Уважаеми родители ,

Съгласно чл.265 от Закона за предучилищното и училищното образование в училище ще се създаде Обществен съвет –орган  за подпомагане на развитието на на и училището и за граждански контрол на управлението му.

Учредяването на Обществения съвет ще се проведе на 2 етапа:

I  етап – срещи на родителите на полудневната  подготвителна   група и на всяка паралелка, на които да се изберат по двама представители за учредителното събрание.

II етап – учредително събрание на родителите, в които участват избраните лица от подготвителната група и паралелките.

  На   27.09.2016г.   от 17,30 часа ,Ви каня на срещи на родителите  ,които ще се проведат в класните стаи на паралелките.

Анна Светославова

ДИРЕКТОР

на II ОУ”Константин Фотинов”-град Лом

Дата:09.09.2016г.

—————————————————————————————————————————————

НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ НА ОУ“КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“ ОТ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КОНКУРСИ, СЪСТЕЗАНИЯ, ФЕСТИВАЛИ И ПРЕГЛЕДИ

-1-

V НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО „ВЕЛИКДЕНСКО ОГЪНЧЕ В ШЕПИТЕ СИ НОСЯ” – 2016 г.

Раздел „Приложно изкуство” – ІІ-ра възрастова група

Първо място – СИП „Приложно изкуство” с ръководител Даниела Константинова

Поощрителни награди

Юанна Пламенова Венелинова – ПИГ – ІІ „б“ клас, класен ръководител Нели Николова
Румен Цветанов Борисов – ПИГ – ІІ “а“ клас, класен ръководител Даниела Борисова

-2-

III НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В КАРТИНИ И СЛОВО“-2016 г.

РАЗДЕЛ „ЛИТЕРАТУРА“

Трето място

Мадлена Миленова Кирилова – 1 „а“ кл., начален учител Иванка Христова

Кристина Даниелова Красимирова – 7 „а“ кл. , учител по литература Петя Томова

IMG_6225

Поощрителна награда

Бориска Георгиева Петрова – 2 „в“ кл., начален учител Цецка Стефанова

Учениците получиха грамоти, подаръци и медали.

IMG_6227

-3-

XIX МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“, СЪЮЗ НА МАТЕМАТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СЕКЦИЯ МОНТАНА – 2016 г.

 

Общ брой участници: 9 ученици

Първо място

Даниел Радославов Бузин – II „в“ кл., начален учител Цецка Стефанова

Андрей Иванов Кръстев – VI „б“ кл., учител по математика Румяна Петрова

Второ място

Елизабет Едуард Джонова – VI „а“ кл., учител по математика Румянка Генова

 IMG_6229

Трето място

Йоана Андриянова Миладинова – VI „а“ кл., учител по математика Румянка Генова

Успешно представили се извън първите три места

IMG_6230

Медея Иванова Иванова – VI „а“ кл., учител по математика Румянка Генова

Силвия Бисерова Борисова – VI „а“ кл., учител по математика Румянка Генова

Христомира Цветелинова Христова – IV „в“ кл., начален учител Марияна Маринова

Магдалена Георгиева Цветанова – IV „в“ кл., начален учител Марияна Маринова

Ванеса Ивайлова Андреева – III „в“ кл., начален учител Емилия Първанова

IMG_6232

-4-

IT Знайко – Национално състезание по информационни технологии за ученици 1. – 8. Клас 2015/2016 г.

 

Класирани на областния кръг за участие в националния:

Сияна Владимирова Йорданова, група Б, VI „б“ кл., ръководител по информационни технологии Петрунка Станиславова;

Йоана Иванова Любенова – група С, V „б“ кл., ръководител по информационни технологии Петрунка Станиславова;

Андрей Иванов Кръстев – група С, VI „б“ кл., ръководител по информационни технологии Петрунка Станиславова;

-5-

СВЕТОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ГЪДУЛКА, ГАЙДА И КАВАЛ“, ГРАД КАМЕНО – 2016 г., ОРГАНИЗИРАН ОТ УНИЦЕФ

УНИЦЕФ изразява своята благодарност на участниците в конкурса за тяхната съпричастност към децата в нужда по света. От ОУ „К. Фотинов“ това са следните ученици от клуб „Приложно изкуство“ с ръководител Даниела Константинова: Ванеса Вилиянова, Александър Георгиев, Джулия Иванова, Борислава Кирилова, Мартина Марианова, Георги Иванов, Любомира Ункова, Денислав Господинов, Габриела Белчева, Камелия Аврамова, Беатрис Борисова, които изпратиха свои рисунки, за да помогнат за осъществяване на благородната кауза на УНИЦЕФ за подпомагане на децата в нужда.

-6-

Третия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в град Свищов, организиран от Община Свищов и СОУ „Д. Благоев“ град Свищов

Прегледът няма конкурсен характер.

На учениците от фанфарния оркестър на ОУ “К. Фотинов“ с ръководител Жори Петров е връчена грамота за участие и плакет.

IMG_6220IMG_6223

 

Ученици и учители от ОУ „К. Фотинов“ дефилираха в Лом на 24 май

         Близо 200  възпитаници на ОУ „К. Фотинов“ град Лом, техните преподаватели  и родители преминаха в пъстро шествие по главната улица на града. Приветстваха ги кметът Пенка Пенкова, съветниците и представителите на различни институции. Фанфарният оркестър изпълни няколко марша, между които и обичания от всички всеучилищен химн „Върви, народе възродени“, а мажоретният състав представиха очарователен танц, който предизвика възторга на многобройната публика, събрала се пред Народно читалище „Постоянство“ 1856.

По случай 24 май кметът на общината раздаде годишните награди на учители, директори и културни деятели за принос в образователното и културното дело на град Лом. От колектива на училището награда получи старши учител по изобразително изкуство Даниела Константинова за високи постижения, професионализъм, талант, граждански морал и принос  в развитието на образователно дело в град Лом.

за сайта 24

    ОТКРИТИ УРОЦИ В ОУ“КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“

ГРАД ЛОМ

На 19 април 2016 г. открити уроци с ученици от трети и четвърти клас на II ОУ „К. Фотинов“ град Лом представиха пред колеги от областта и експерти преподавателите Мариела Антонова – главен учител и Марияна Маринова – старши начален учител, със съдействието на Регионален инспекторат по образованието град Монтана. Целта на уроците е да се представи пред останалите педагогически специалисти начинът, по които учениците от начален етап се обучават върху четене с разбиране и възприемане на художествен и научен текст, както и използването на иновативни техники на преподаване по български език и литература в трети и четвърти клас. Децата работиха върху текстовете „Далече, далече“ на Петя Александрова и „Човекът и лъвът“ на Ангел Каралийчев. В часовете беше акцентирано върху работата по групи, проблемната ситуация, наблюдение, изследване, обсъждане, използване на ИКТ.След откритите уроци Екатерина Давидова – старши експерт по начално образование в РИО Монтана проведе семинар с обсъждане на тема: „Интегриран подход в управлението за подобряване на ключови компетентности по роден език чрез използване на компютърните умения на учениците“. По време на обсъжданията бяха разисквани въпроси, свързани с повишаване грамотността на учениците и използването на ИКТ в начален етап на обучение.

Новина 1

error: Content is protected !!